Bijstandsorganisaties

Op 1 april 2016 start Persoonsvolgende Financiering. Bijstandsorganisaties kunnen je helpen bij het beheren van je (persoonsvolgend) budget en bij je zoektocht naar gepaste ondersteuning op jouw maat. In bijlage vind je meer informatie. 

Bijstandsorganisatie: budget beheren, ondersteuning organiseren
Krijg je van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) een Persoonsvolgend Budget (PVB), dan kan je kiezen om dat in te zetten als een cashbudget, een voucher (= een waardebon ) of een combinatie van beide. Daarmee kan je je zorg en ondersteuning organiseren. Dit nieuwe systeem geeft je meer vrijheid en zelfstandigheid. Het geeft je ook een grote verantwoordelijkheid.
Weet je niet goed hoe dat aan te pakken? Wil je niet alles zelf regelen? Ben je wat onzeker? Vraag dan hulp aan een bijstandsorganisatie: die maakt je wegwijs in het persoonsvolgend budget.
 
Een bijstandsorganisatie staat voor je klaar:

  • Bij de opstart van je persoonsvolgend budget – Hoe kies je de juiste ondersteuning? Hoe sluit je contracten af? Hoe onderhandel je met zorgaanbieders? …
  • Bij het beheer van je persoonsvolgend budget – Hoe kan je je budget gebruiken zonder alle administratie zelf op te volgen? Hoe neem je de rol van ‘werkgever’ op? Hoe overleg je met je zorgaanbieder? Hoe geef je verantwoording aan het VAPH? ...

Een bijstandsorganisatie legt al je opties concreet uit. Dat helpt je om na te denken, om goede keuzes te maken en dus zelf de organisatie van je ondersteuning in handen te nemen.
 
Je kan beroep doen op een bijstandsorganisatie voor laagdrempelige begeleiding. Of je kan beroep doen op een bijstandsorganisatie voor intensieve bijstand op maat.
 
Laagdrempelige begeleiding kan bestaan uit:

  • individueel advies via mail of telefoon
  • opleidingen die je versterken in je rol als budgethouder en werkgever

Intensieve bijstand op maat kan bestaan uit:

  • samen met jou, of in opdracht van jou, de volledige administratie en boekhouding opnemen;
  • contracten regelen met zorgaanbieders;
  • inspecties voorbereiden, nieuwe assistenten zoeken, ondersteuning tijdens reizen organiseren, enz.

Voor intensieve bijstand moet je een overeenkomst afsluiten met de bijstandsorganisatie. Die overeenkomst verplicht je tot niets, het maakt het gewoon mogelijk om de intensieve bijstand volledig te betalen met je persoonsvolgend budget. De kostprijs van de dienstverlening vind je in de brochures of op de websites van de bijstandsorganisaties.
 
Het VAPH vergunt bijstandsorganisaties. Er worden maximaal vijf bijstandsorganisaties vergund. Op dit moment, maart 2016, zijn er drie bijstandsorganisaties vergund:

Contacteer ze voor meer info.
 
(Auteur: Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)
(29 maar 2016)